Jeg har haft Fasciitis Plantaris

Det lyder som et loddent kryb, man har til at gå i et terraie.

Men det er det ikke.! Faktisk slet ikke. Det er en fodlidelse, som gør herrenaller i hælområdet under foden. Det sigende navn dækker nemlig over den tilstand, der på pure dansk kaldes “betændt hulfodssene”.

Og nu skal du høre, for du er måske endt her, fordi du lider af det samme: du skal IKKE lade dig sprøjte med binyrebarkhormon, du skal IKKE købe en dyr sportskur hos Matas og du skal IKKE begynde at tilbede en ny livsform – for det virker ikke.!! Men jeg har naturligvis en succeskur til dig, så læs du bare videre.

Da jeg sidste år øgede træningsintensiteten fra 2 til 4 gangen om ugen kom det snigende. Lige så langsomt. Symptomerne er lette at spore, man kan nemlig ikke hverken gå eller stå på sine hæle, i særdelshed ikke når man står ud af sin seng om morgenen eller når man har siddet stille et stykke tid.

Man skal skelne mellem en “hælspore” og en “betændt hulfodssene”. For sidstnævnte kan føre til førstnævnte. Betændelsestilstanden kan nemlig udvikle en lille kalkaflejring, der betegnes som en hælspore. Det er sådan noget gamle har, ikke.? Når man læser hele Internettet igennem, så står der bl.a. at ovennævte lodne sygdom kan skyldes overvægt, alder eller fodtøj-du-skulle-have-skiftet. I mit tilfælde tror jeg, det skyldes en kombination af min enorme alder samt for mange afsæt i karate i 10 timer om ugen.

Til sidst gjorde det så ondt, at jeg gik til sådan en læge. Lægen proklamerede stolt sin diagnose: betændt hulfodssene og fortalte mig, at den bare skulle have ro.!

Jamen, I guder, det er jo ikke en løsning. 🙁

Nu er jeg i den heldige situation, at jeg har sådan en sundhedsforsikring på anstalten (red: arbejde). Og i min færden på det der Internet havde jeg erfaret, at Stadionklinikken i Århus vidste noget om min lidelse. Tro mig, det hedder en lidelse, fordi ens fod lider.! Eller led.! Men det kommer vi til.!

På stadionklinikken vidste de lige, hvad der skulle gøres.! Og det er jo i sandhed dejligt. Og de var endda to til at vide det. Synkront fortalte de mig, at den eneste løsning var ultralydsvejledt injektion af binyrebarkhormon. Faktisk havde den ene af de to venlige og alvidende læger, forberedt en sprøjte med binyrebarkhormon. Og det er jo dejligt, at de er så effektive. Man skulle jo være et skarn, hvis man bare følte sig som et kommercielt produkt på et samlebånd af ultralydsvejledte injektioner. Og et skarn ville jeg ikke være.! Så jeg sagde “ja og tak og lad os bare prøve det”. Så det stak en lille men meget lang kanyle ind i min hæl alt imens de nikkede til en skærm af ultralyd.

Og det hjalp.

Altså. I ca. 1 måned, så var den gal igen. 🙁

Så hvad var det nu værd.? Ingenting.! Men det fortæller jeg ikke Codan, der var så venlig at betale for samlebåndsinjektionen.

Så jeg bøvlede med min fod igen. Sådan rigtigt meget.!

I min søgen efter hjælp og råd, læste jeg lige Internettet igennem igen. Og ganske tilfældigt stødte jeg på en klinik i Viborg, der tilbød shockbølgebehandling imod den lodne sygdom. Det lød spændende, så jeg fik en aftale i stand. Søren fra Dagskirurgisk i Viborg tog pænt imod mig og ultralydscannede min fod og så bekymret ud. Han var rar, kompetent og vidste, hvad han snakkede om. Det var tydeligt.

Så ham fik jeg 5 shockbølgebehandlinger af. I min fod. Lige dér, hvor det gjorde allermest ondt. Og det gjorde ondt. De første gange i hvert fald. Og lidelsen forsvandt. Markant.! Fra hver uge kunne jeg mærke en forbedring – og vi kunne se den på skærmen, hvor min nye ven Søren hver uge målte dens fortykkelse inden han påbegyndte en behandling. For hver uge skruer han helvedesapparatet op i effekt – og jo mere effekt – jo bedre fik foden det. Sidste behandling blev afsluttet med en rådgivningsseance fra en tilknyttet fysioterapeut, som ligeledes var usædvanlig kompetent (måske fordi han også trænede karate? 🙂 ). Han anbefalede at supplere med indlæg i skoene.

ESWT chockbølgebehandler

Og nu.! trekvart år efter har foden det perfekt. Så det er en succeshistorie.! 😀

Forløb for fortykkelsens:
14.09.2006: 7,5 mm
27.09.2006: 5,5 mm
05.10.2006: 5,1 mm
13.10.2006: 4,8 mm
23.10.2006: ingen ultralyd – fysioterapeutgennemgang.
14.11.2006: køber Formthotics fodindlæg
23.11.2006: 4,5 mm (på begge fødder), delvis bristning af højre sene

 <end of LangtIndlæg>